czarna_porzeczka_geofert

Powrót
Odmiana czarnej porzeczki - Gofert
Pochodzenie: Odmiana polska, chroniona, o rodowodzie Gołubka x Ferodi. Odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach.
Krzew: Krzew rośnie dość silnie, ma pokrój zwarty, z tendencją do rozchylania się w międzyrzędzia pod masą owoców. Pędy są silne i średnio grube, liczne. Pąki małe, wydłużone odstające od pędów, łuski zewnętrzne koloru lekko antocyjanowego. Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, jasnozielone, z wydłużoną środkową klapą. Kwiatostany pojedyncze i podwójne, średniej długości.
Owoc: Jagody są średniej wielkości i duże (0,9-1,2 g), smaczne, ze względu na odpowiedni stosunek cukrów do kwasów organicznych. Owoce zawierają dużo ekstraktu (17,8%), kwasu askorbinowego (wit. C) – 240 mg/100 g, oraz barwników antocyjanowych – 340 mg/100 g.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana o wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 8-10 dni wcześniej niż odmiany Ben Lomond, bardzo plenna i regularnie plonująca.
Wrażliwość na mróz: Rośliny są odporne na mróz, a pąki kwiatowe na przymrozki wiosenne
Wrażliwość na choroby: Odmiana charakteryzuje się odpornością na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
Przydatność odmiany: Owoce mogą być wykorzystane w stanie świeżym, jako deserowe bądź do przetwórstwa, do produkcji koncentratu, mrożonek i innych przetworów. Z uwagi na lekko rozłożysty pokrój krzewu oraz elastyczne pędy, nadaje się do mechanicznego zbioru owoców z zastosowaniem różnych typów kombajnów.
Powrót